פרשת ראש השנה וההפטרה לשני ימי החג
פרשת ראש השנה וההפטרה לשני ימי החג דרך השם בסוד האותיות
איזה פרשות והפטרות קוראים בראש השנה
בלוח השנה העברי אחד הכללים "לא אד"ו ראש". כלומר, ראש השנה לא יחול בימים
א' – ראשון, ד' -רביעי או ט' – שישי בשבוע. משום שיום הכיפורים חל תשעה ימים אחר כך ואז נוצרות בעיות שונות בעניין, בהיבטים הלכתיים הנוגעים לחגים:
קריאות התורה וההפטרה בשני ימי ראש השנה אינן ממניין פרשות השבוע.
הפרשות מפגישות אותנו עם שרה ובנה יצחק, חנה ובנה שמואל ועם רחל ובניה – עם ישראל.
ביום א' של ראש השנה, קריאת התורה מספר בראשית על לידת יצחק מילתו וגמילתו, גירוש הגר וישמעאל, הברית בין אברהם ואבימלך ולסיום – אברהם נוטע אשל וקורא בשם ה' א-ל עולם. מתוך פרשת וירא, פרק כא' פסוק א' עד פרק כב' פסוק כד' : וַיהוָה פָּקַד אֶת-שָׂרָה כַּאֲשֶׁר אָמָר וַיַּעַשׂ יְ-הוָה לְשָׂרָה כַּאֲשֶׁר דִּבֵּר.
בהפטרת יום א' של ראש השנה קוראים תפילת חנה ופקידתה בבן – שמואל. [ספר שמואל א' פרקים א-ב]:
ביום ב' של ראש השנהקוראים את פרשת העקידה, [בראשית פרק כ"ב] – הנסיון הגדול ביותר שה' מעמיד את אברהם – ניסיון האמונה כשהוא פוקד עליו: "קַח-נָא אֶת בִּנְךָ אֶת יְחִידְךָ אֲשֶׁר אָהַבְתָּ, אֶת יִצְחָק, וְלֶךְ-לְךָ אֶל אֶרֶץ הַמֹּרִיָּה; וְהַעֲלֵהוּ שָׁם לְעֹלָה עַל אַחַד הֶהָרִים, אֲשֶׁר אֹמַר אֵלֶיך". גם הפעם אברהם עמד בניסיון הקשה ביותר ומוכיח את תמימות אמונתו ונאמנותו לה'. מאז עומדת לנו זכות זאת.
בהפטרת יום ב' של ראש השנה מתוך ירמיה לא' (א-כ), הנביא מנבא נבואות נחמה לקיבוץ גלויות, שמחת הגאולה לאור בכיה של רחל אמנו. רָחֵל מְבַכָּה עַל־בָּנֶיהָ ממאנת להינחם. ההבטחה על שיבת הבנים לגבולם והידיעה שהבנים ישובו – "כֹּה אָמַר יְהוָה מִנְעִי קוֹלֵךְ מִבֶּכִי וְעֵינַיִךְ מִדִּמְעָה כִּי יֵשׁ שָׂכָר לִפְעֻלָּתֵךְ נְאֻם יְהוָה וְשָׁבוּ מֵאֶרֶץ אוֹיֵב".
למה קוראים בראש השנה על שרה רחל וחנה
"היום הרת עולם" – משמעות המילה "הרת", היא הריון שבסופו מתחולל שינוי שהופך את ההרה להורה, מלשון "הורות". הורה הוא מורה -מורה את הדרך. ביום זה ה', יוצר האדם, הוא ההורה לא רק של האדם אלא של העולם כולו.
הקב"ה הוא כאב וכאם הרה אשר יולדת. ההורים מבקשים להורות לילדיהם את דרך הטוב והישר בעולם. בראש השנה, הבורא קורא לנו לבחון האם מה שהוא הורה לנו אכן קרה בפועל?
אז למה דווקא קטעים אלו נבחרו לקריאה בראש השנה?
שרה ובנה יצחק, חנה ובנה שמואל רחל ובניה- עם ישראל, המכונה כאן בשם אפרים.
שלושתן נפקדו בראש השנה, נאמר במסכת ראש השנה, דף יא עמוד א':
פירוש המילה 'פקידה', 'זכירה'.
בשרה כתוב "וה' פקד את שרה";
ברחל כתוב "ויזכר א-לקים את רחל";
בחנה כתוב "כי פקד ה' את חנה".
'פקדו' כלומר נזכרו לפני ה' לטובה בראש השנה, בעניין קץ עקרותן ובשורת הריונן ולידת בן.
"היום הרת עולם"
יש קשר בין "היום הרת עולם", לבין פקידת הריונן ולידתן של שרה רחל וחנה?
משנברא האדם בראש השנה, ניתנה משמעות לבריאת העולם.
ראש השנה הוא יום המיועד לראשית. התחלה ובשורה חדשה.
פקידה גם מלשון התפקדות, תפקיד ופקדון.
בראש השנה ה' זוכר את מה שחידש, זוכר את הראשית שברא, ובודק האומנם כל אחד נוכח ומתפקד בתפקיד שיועד לו או שמא הוא נפקד מתכלית ייעודו.
שרה רחל וחנה שהיו עקרות מראות שבזכות תפילה ואמונה ניתן לבטל עקרות, לא רק עקרות לבנים, אלא עקרות לדבר רוחני שהיה חסר בעולם.
עם פקידתן, קיבל העולם את משמעותו שהתחיל בבריאת האדם הראשון.
ביום בריאת האדם ביום ראש השנה הוטבעה באדם מסוגלות להתחדשות. מכאן הוא יכול לשנות את מצבו הרוחני ובהתאמה גם את הדין שנגזר עליו.
כך ביד כל אדם ואדם יש יכולת להשתנות.